4/awFkwt-znAhT0EN1u6bfZXfLCbwwk-EvXea-J8NcC9n56S5TyIpzgqM
Plaats: Sexbierum
Tijdens de Dag van het Wad verzorg ik een natuur(foto)wandeling langs de Friese Waddenkust bij Sexbierum.
Startlocatie is de historische molen De Korenaar. Bij ontvangst krijg je een kop koffie of thee met iets lekkers. Vanaf de molen wandelen we rustig tussen de landerijen door richting Waddenzeedijk. Hier, in dit weidse landschap, telen de - deels biologische - agrariërs akkerbouwgewassen als aardappelen, bieten, granen, kolen, uien en nog veel meer. In het voorjaar bieden bloeiende tulpenvelden een kleurrijke verrassing.
Boven op de zeedijk zien we bij helder weer de eilanden Terschelling en Vlieland. Afhankelijk van het getij is de Waddenzee hier één grote watermassa of een grotendeels drooggevallen slibvlakte. Bij erg laag water zien we onderaan de voet van de dijk zand-/schelpenstrandjes waar steenlopers vaak op zoek zijn naar voedsel. Daarbij draaien ze elk schelpje en steentje om. Vandaar de Engels naam 'turnstone'. Op het slik fourageren talloze vogels, zoals scholeksters, grutto's, tureluurs, grutto's en bergeenden. De spleten en kieren in de strekdammen bieden beschutting aan kreeftjes, slakjes en zeesterren. Aalscholvers laten hier hun veren vaak drogen.
Met veel geluk kunnen we ook opvallend roze flamingo's zien of de imposante zeearend. Deze grote roofvogel breidt zijn leefgebied in Friesland steeds verder uit en wordt soms ook vliegend boven de Waddenzee gezien.
Tijdens het 2,5 km lange wandeltraject op de Waddenzeedijk krijgen we een goede indruk van dit bijzondere, indrukwekkende en voortdurend veranderende natuurgebied met de mooiste wolkenluchten. Ook hebben we vanaf de Waddenzeedijk (op deltahoogte) goed uitzicht op de binnendijks gelegen Kleiput 'De Bjirmen'. Deze kleiput is jaren geleden gegraven voor het ophogen van de Waddenzeedijk. Het water is brak waardoor er zoutgedogende planten groeien. Het gebiedje is een geliefde hoogwatervluchtplaats voor grote groepen steltlopers, eenden, ganzen en andere vogels. In het voorjaar brengen bergeenden hier hun jongen groot. Het gebied wordt beheerd door It Fryske Gea en is niet toegankelijk.