4/awFkwt-znAhT0EN1u6bfZXfLCbwwk-EvXea-J8NcC9n56S5TyIpzgqM
Lees ook: 'Over de Informatiegids'.
Tijdens een vredesmissie in Irak wordt een patrouille van de Koninklijke Marechaussee onder vuur genomen. Een hinderlaag met dramatische gevolgen.
Aan het begin van de avond rijdt, in een uitgelaten stemming, een patrouille van de Koninklijke Marechaussee het centrum van Ar Rumaythah uit. Wanneer ze de militairen de brug bij het dorp over zijn rijden ze in een hinderlaag.
Plotseling worden de zes marechaussees en hun tolk van alle kanten beschoten. De kogels vliegen hen om de oren. Een van de mannen is op slag dood. Een ander raakt zwaar gewond. Terwijl de nacht valt komt vanuit het nabijgelegen Nederlandse kamp een grootschalige reddingsoperatie op gang.
Deze nacht gaat de geschiedenis in als een van de meest gewelddadige nachten van de Nederlandse krijgsmacht in vredestijd.
In Onder Vuur vertelt Emiel Jansen, een van de overlevenden, zijn verhaal. Net als die nacht, zal hij zijn gesneuvelde kameraad Jeroen Severs nooit vergeten. Emiel verloor een vriend en kreeg er ptss voor terug. Zowel privé als in zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee moet hij daarmee verder leren leven.
Jim de Koning (1987) werkt bij Politie Oost-Brabant. Daarvoor was hijzelf ook werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee. Van zijn hand verscheen het spraakmakende boek De zaak Ronald V.