Wandelcoach: inzichten opdoen in de natuur

 
Wandelcoach: inzichten opdoen in de natuur
1 oktober 2019 -  4 minuten leestijd
Moet je een moeilijke beslissing nemen? Of wil je vooral je talenten beter leren kennen en ontplooien? Een wandelcoach kan je helpen om sneller tot ontspanning en inzichten te komen. Zeker als je in de natuur loopt.

Een wandelcoach stimuleert vrijer spreken

Met een coach naar buiten gaan, en naast elkaar lopen terwijl je praat kan veel voordelen hebben. Zo nemen tijdens een wandeling je gedachten al snel de vrije loop. Het stimuleert je om meer out of the box te denken. Ook praten mensen wandelend vaak gemakkelijker vrijuit. De frisse buitenlucht, de mooie omgeving, en letterlijk meer ruimte om je heen dragen daartoe bij.

Functionele stiltes

Daarnaast vinden sommige mensen het prettiger om tijdens een persoonlijk gesprek niet steeds oogcontact te hebben, omdat zij dan hun woorden minder wegen. Stiltes voelen niet ongemakkelijk, maar eerder natuurlijk. En stiltes kunnen heel functioneel zijn. Als ze natuurlijk aanvoelen kunnen ze rust en ruimte geven om te ervaren en te voelen wat er wordt besproken en gebeurt. Ook dat kan helpen om op andere gedachten te komen.

Wandelcoaching, werkt het echt?

Professor Agnes van den Berg is pionier op het gebied van onderzoek naar natuur en gezondheid. Zij deed ook uitgebreid onderzoek naar de effecten van wandelcoaching. Proefpersonen die onder meer kampten met stress- en burn-out klachten, concentratie en aandacht, hadden na afloop van een wandelcoachtraject beduidend minder symptomen. De wandelaars ervoeren bovendien meer waardering, mildheid en bevlogenheid.

Wat gebeurt er dan bij wandelcoaching?

Een belangrijke factor is dat je buiten bent, en in de natuur. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op ons brein. Daaruit blijkt onder meer dat:

  • natuur je zintuigen en je hersenen minder belast. Daardoor nemen gevoelens van stress af en word je meer ontspannen;
  • bewegen in de buitenlucht het stresshormoon cortisol verlaagt;
  • stevig doorstappen het niveau van serotonine en endorfine verhoogt. Dat zijn hormonen die een goed gevoel geven;
  • buiten lopen de prefrontale cortex stimuleert – het hersengebied dat onder meer belangrijk is bij helder en probleemoplossend denken, het nemen van besluiten, concentratie en empathie;
  • slechts 12 minuten wandelen je al meer veerkracht, focus en zelfvertrouwen oplevert.

De natuur biedt inzicht

Behalve dat de natuur bijdraagt aan je gezondheid en welzijn, leent die zich ook goed voor metaforen die volgens wandelcoaches tot inzichten kunnen leiden. Welke weg kies je (letterlijk) als je op een tweesprong staat? Het lichte, brede pad of het kronkelige, overwoekerde laantje? En ben je bang voor brandnetels, of stap je er rigoureus overheen? Je keuzes zeggen zo veel over jou en waar je staat.

Wandelcoach, wat voegt het toe?

Duidelijk is dat regelmatig buiten zijn en bewegen goed voor ons zijn. Maar wandelen kun je ook zelf. De vraag is dus wat de wandelcoach precies toevoegt. Een goede wandelcoach gebruikt de mechanismen die de natuur en het wandelen in gang zetten, door je:

  • de juiste vragen te stellen;
  • niet te laten afdwalen maar je bij de les te houden;
  • doelen in het oog te houden;
  • te helpen abstracte ideeën om te zetten in concrete inzichten en besluiten;
  • naast de wandelsessies testen af te nemen, die je persoonlijkheidskenmerken en talenten in kaart brengen;
  • te helpen om ook echt tot inzichten en antwoorden te komen.

Is wandelcoaching een erkende vorm van coaching?

Sinds 2013 bestaat de post-hbo-opleiding tot Register Wandelcoach®. Deze wordt gegeven door het Wandelcoach bureau. Wandelcoaching is een van de snelst groeiende vormen van ‘groene zorg’: ‘alle mogelijke vruchtbare combinaties van een groene omgeving met de zorg voor een brede waaier kwetsbare groepen uit de samenleving.’

Hoe vind je de juiste wandelcoach?

Stress, burn-out klachten, maar ook relatieproblemen, psychische kwesties of slapeloosheid; het terrein van de wandelcoach is divers. Als jij denkt dat een wandelcoach iets voor jou is, ga dan op zoek naar iemand die thuis is in jouw problematiek. En kijk ook of het klikt. Check of de coach is aangesloten bij de speciale beroepsvereniging Noloc of CMI en dus voldoet aan de kwaliteitseisen. Met iemand die de opleiding tot Register Wandelcoach® heeft gevolgd, zit je zeker goed.

Vind jouw ideale coachBekijk alle wandelcoaches

Wordt de wandelcoach vergoed?

Een coach, dus ook een wandelcoach, valt niet onder de primaire ziektekosten. Check bij jouw verzekeraar wat de mogelijkheden zijn. Zo wordt soms wel een deel vergoed als het in plaats van coaching ‘counseling’, ‘psychosociale hulpverlening’ of ‘alternatieve behandeling’ wordt genoemd. Soms kun je (een deel) van het traject vergoed krijgen via:

  1. je werkgever, onder de noemer ‘opleiding’;
  2. de Arbodienst, in het kader van burn-out preventie;
  3. de Belastingdienst, door de kosten als ‘scholingskosten’ af te trekken;
  4. een PGB, als je tenminste een Persoonsgebonden Budget hebt;
  5. het UWV, als je een uitkering ontvangt en de wandelcoach consulteert voor je herstel en re-integratie.
wandelcoach
wandelcoaching
natuurcoaching