Op adem komen | Digizine
Details
Interessant digizine van het Oostenrijks Toeristenbureau, Psychologie Magazine en Happinez
Inhoudsopgave:
- Het bos lokt
- Hemel lezen
- Genieten is gezond
- Yoga op 1600 meter
- Adem ruimte
- 4 redenen om te wandelen
- Terug naar je natuur
- Kruidige krachtbronnen
Uit 'Het bos lokt'
Al na een paar stappen glijden stress en zorgen van je af. Waarom je van een boswandeling áltijd opknapt.
Zien | Patronen in de natuur maken ons rustig
Onderzoek toont aan dat we rustig worden van ‘fractalen’: patronen die we in de natuur zien. Geef je ogen dus de kost: bekijk de takken boven je, de nerven van een blad, de schubben op een stam, de rimpelingen in een beekje... Al snel zie je overal patronen en raak je onder de indruk van de schoonheid van het bos.
Horen | Vandaag al een koekoek gehoord?
Plaats je handen als kommetjes achter je oren en merk op hoeveel verschil dat maakt. Ook kun je jezelf trainen om natuurgeluiden te horen. De reflex die je nu hebt bij het geluid van een whatsappje kun je ook ‘instellen’ op een specht of een koekoek.
Proeven | Een hapje sparrentak zal je verrassen
De receptoren in neus, mond en darmen worden dagelijks ‘vervuild’ door kunstmatige toevoegingen: geur- en smaakstoffen, vet, suiker. Maar we zijn nog altijd afgestemd op het eco-systeem ‘bos’. Bijt eens in een sparrentak (ja, echt) en proef de smaak van de naalden: die zal je verrassen. Of adem gewoon diep in en geniet van de frisse lucht – zelfs boslucht heeft zijn eigen smaak.
Ruiken | Bosgeuren geven je immuunsysteem een oppepper
Bomen, en vooral naaldbomen, verspreiden geuren om met elkaar te communiceren. Onderzoek toont aan dat die stoffen, phytonciden, ons immuunsysteem een enorme oppepper geven; stresshormonen kelderen, de slaap verbetert, positieve emoties nemen toe en het zenuwstelsel raakt meer in balans. Ook zo’n ontspannend effect heeft de geur van de aarde, of beter gezegd een microbe die in de bodem huist en die we inademen als we in de natuur zijn.
Voelen | Mos is het zachtste dekentje om op uit te rusten
Pak een tak, een dennenappel, een veertje en voel. Registreer hoe koud, warm, nat, droog, hard of zacht het is. Vieze vingers? Veeg ze schoon aan een moskussentje. Loop ook eens met blote voeten over het zachte mos. Mos is sowieso een perfect kleedje om even op tot rust te komen.